Terveydenhuolto Terveydenhuolto

Muovi on osa hyvää hoitoa

Muovi mahdollistaa toimivan terveydenhuollon. Kertakäyttöiset muovit edistävät muun muassa potilasturvallisuutta – niin normaalina aikana kuin epidemiassa tai muussa katastrofissa.

Muovi on tärkeässä tehtävässä modernin terveydenhuollon saatavuuden, toimivuuden ja tehokkuuden varmistamisessa. Suuri osa sairaaloissa käytettävistä kalusteista, laitteista, instrumenteista ja tarvikkeista on valmistettu erilaisista, tarkoin säädellyistä muoveista. Muovi on monimuotoisena materiaalina läsnä niin sairauksien diagnostiikassa, erilaisissa hoitomuodoissa kuin myös sairaaloiden päivittäisessä perustoiminnassa.

Esimerkiksi suuri osa terveydenhoidossa käytettävistä tutkimuslaitteista perustuu muovisiin ratkaisuihin: muun muassa röntgen-, mammografia- ja tomografialaitteet on valmistettu pääosin muovista. Myös monet hammashoidossa ja laboratorioissa käytetyt tarvikkeet ja välineet ovat muovisia.

Muovit mahdollistavat tehokkaan hoidon mahdollisimman monelle.

Muovi toteuttaa tärkeää tehtävää paitsi sairaaloissa ja muissa terveydenhuollon laitoksissa myös ihmisten arkisessa, yksilöllisessä hyvinvoinnissa. Esimerkiksi silmälasit ovat useimmiten muovia – kiitos materiaalin keveyden ja kestävyyden. Kotona käytettäviksi tarkoitetut terveystuotteet ja -laitteet, esim. verenpaine- ja kuumemittarit sekä lääkeannostelijat on tavallisesti valmistettu muovista. Muovi antaa lisäksi mahdollisuuksia hyvinvointiin ja normaaliin elämään: monet pyörätuolien osat, proteesit ja implantit valmistetaan tarkkaan säädellyistä muoveista.

Terveydenhuolto on toimiala, jolla muovin kertakäyttöisyys on paitsi käytännöllistä myös ehdottoman tärkeää. On kohteita, joissa muovin kertakäyttöisyys on myös lailla säädeltyä. Sterilisoinnin ja kertakäyttöisen muovin avulla voidaan turvata esimerkiksi sairaaloiden hygienia ja potilasturvallisuus. Biohajoavat muovit mahdollistavat nykyaikaisen kehonsisäisen lääkinnän.

Lääketiede ja terveydenhuolto kehittyvät koko ajan voimakkaasti. Muovi ja sen ainutlaatuiset ominaisuudet ovat avaintekijöitä tulevaisuuden terveysinnovaatioiden synnyttämisessä – ja ihmisten elinajanodotteen pidentämisessä.

Nyt tutkitaan muovia!

Videosarja tuo esiin muovialan asiantuntijoiden näkemyksiä paljon keskustelua herättävästä materiaalista sekä sen tulevaisuuden näkymistä.