Ruoka Ruoka

Puhdasta ja pidempään säilyvää ruokaa

Muovipakkauksissa elintarvikkeet säilyvät pidempään, minkä ansiosta hävikki pysyy kurissa. Tarkoituksenmukaiset pakkaukset varmistavat, että saamme puhdasta ja turvallista ruokaa joka päivä.

Muovilla on tärkeä merkitys elintarviketurvallisuudessa elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden pakkaamisessa: muovista valmistettu kestävä pakkaus suojaa tuotetta pilaantumiselta ja ulkoisilta haitoilta, kuten kolhuilta kuljetuksen aikana. Muovi siis vähentää ruokahävikkiä ja varmistaa elintarvikkeille pitkän käyttöajan. Kevyenä materiaalina muovi myös tehostaa kuljetuksia logistiikkaketjun eri vaiheissa. Nämä kaikki ovat luonnonvarojen säästämiseen tähtääviä asioita.

Muovipakkaus pitää hävikin kurissa.

Muovipakkauksella voidaan varmistaa, että elintarvikkeen tuotantoon käytetyt luonnonvarat hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla. Suomessa ruokahävikki tuottajalta kuluttajalle on noin 3 %, kun kehittyvissä maissa vastaava luku on jopa 50 % johtuen puutteellisista pakkauksista ja kylmäketjusta. Muovisen myyntipakkauksen osuus tuotannon energiankulutuksesta ja päästöistä on vain noin 2 %1. On hyvä pitää mielessä, että suurin osa kaikista elintarviketeollisuuden pakkauksista sisältää muovia jossain muodossa, esim. päällysteenä kartonkisissa nestepakkauksissa.

Muovinen elintarvikepakkaus on arjessamme myös turvallisuustekijä: se pitää bakteerit ja muut taudinaiheuttajat tehokkaasti poissa ruokatuotteesta. Muovi on hygieeninen materiaali, eikä siitä irtoa ruokaan hajuja tai makuja. Muovien käyttöä elintarvikepakkauksissa säädellään erittäin tiukasti ja yksityiskohtaisesti.

Lue lisää elintarvikemuoveista


1. INCPEN. (2008). Facts and Figures. Packaging in Perspective. P13.

Nyt tutkitaan muovia!

Videosarja tuo esiin muovialan asiantuntijoiden näkemyksiä paljon keskustelua herättävästä materiaalista sekä sen tulevaisuuden näkymistä.