
Vuonna 2018 viidellä paikkakunnalla pilotoitu #Ämpäristöteko laajeni vuonna 2019 Maailman ympäristöpäivänä liki kahdellekymmenelle paikkakunnalle ympäri Suomen. Vuosina 2020 ja 2021 #Ämpäristötekoa ei pandemian ja rokotusaikataulujen vuoksi ole ollut vastuullista toteuttaa.
Ämpäreitä, puutarhatuoleja, ruukkuja, kanistereita sekä pulkkia ja muita leluja. 5.6.2019 järjestetty #Ämpäristöteko innosti tuhansia ihmisiä siivoamaan nurkistaan käytöstä poistettuja ja rikkinäisiä kovamuovituotteita.
– Halusimme tapahtuman kautta muistuttaa, että muovi kuuluu kiertoon ja että muovijätteiden hyödyntämistä materiaalina pitää vastuullisesti edistää, sanoo toimitusjohtaja Vesa Kärhä Muoviteollisuus ry:stä.
– Ihmiset ottivat tänä vuonna #Ämpäristöteon omakseen! Olimme iloisesti yllättyneitä, kuinka positiivinen vastaanotto ja henki jokaisella tapahtumapaikkakunnalla olikaan. Kaikkiaan reilut 21 000 kg keräysmuovia toimitettiin kampanjan aikana 20 paikkakunnalta kierrätettäväksi Fortumin Riihimäen laitokselle. Materiaali oli laadultaan hyvää ja siitä voidaan prosessoida uusiomuovia tuotevalmistukseen, Kärhä iloitsee.
Kerätty muovi palautuu takaisin muoviteollisuuteen uusioraaka-aineena. Sillä korvataan fossiilisia raaka-aineita muovituotteiden valmistuksessa.
Ensiaskeleet kohti jatkuvaa kovamuovin keräystä
Sää suosi #Ämpäristötekoa ja keskusteluakin syntyi.
– Yleisin toive pisteillä käyneillä ihmisillä oli tällaisen toiminnan saaminen pysyväksi. Sen suhteen varmasti tarvitaan vielä Suomessa paljon työtä ja muutosta, mutta ensimmäiset ämpärilliset vettä myllyyn on nyt kannettu. Lisäksi hallittu keräyskokeilu on lähdössä nyt käyntiin Orivedellä kiinteistöissä.
Myös muita muovien kierrätysjärjestelmiä kehitetään, kuten keskitettyjä automaattisia lajittelu- ja käsittelylaitoksia, jotka minimoivat kuljetukset.
– Meillä ja maailmalla kehitetään myös muovien kemiallista kierrätystä lisäämään ratkaisevasti kierrätysmuovien laatua ja markkinoita, Kärhä kertoo.
Ajankohtainen videosarja tuo esiin muovialan asiantuntijoiden näkemyksiä paljon keskustelua herättävästä materiaalista sekä sen tulevaisuuden näkymistä.