Kiitos osallistumisesta 5.6.2019! Kiitos osallistumisesta 5.6.2019!

 

Vuonna 2018 viidellä paikkakunnalla pilotoitu #Ämpäristöteko laajeni vuonna 2019 Maailman ympäristöpäivänä liki kahdellekymmenelle paikkakunnalle ympäri Suomen. Vuosina 2020 ja 2021 #Ämpäristötekoa ei pandemian ja rokotusaikataulujen vuoksi ole ollut vastuullista toteuttaa.

Ämpäreitä, puutarhatuoleja, ruukkuja, kanistereita sekä pulkkia ja muita leluja. 5.6.2019 järjestetty #Ämpäristöteko innosti tuhansia ihmisiä siivoamaan nurkistaan käytöstä poistettuja ja rikkinäisiä kovamuovituotteita.

– Halusimme tapahtuman kautta muistuttaa, että muovi kuuluu kiertoon ja että muovijätteiden hyödyntämistä materiaalina pitää vastuullisesti edistää, sanoo toimitusjohtaja Vesa Kärhä Muoviteollisuus ry:stä.

– Ihmiset ottivat tänä vuonna #Ämpäristöteon omakseen! Olimme iloisesti yllättyneitä, kuinka positiivinen vastaanotto ja henki jokaisella tapahtumapaikkakunnalla olikaan. Kaikkiaan reilut 21 000 kg keräysmuovia toimitettiin kampanjan aikana 20 paikkakunnalta kierrätettäväksi Fortumin Riihimäen laitokselle. Materiaali oli laadultaan hyvää ja siitä voidaan prosessoida uusiomuovia tuotevalmistukseen, Kärhä iloitsee.

Kerätty muovi palautuu takaisin muoviteollisuuteen uusioraaka-aineena. Sillä korvataan fossiilisia raaka-aineita muovituotteiden valmistuksessa.

Ensiaskeleet kohti jatkuvaa kovamuovin keräystä

Sää suosi #Ämpäristötekoa ja keskusteluakin syntyi.

– Yleisin toive pisteillä käyneillä ihmisillä oli tällaisen toiminnan saaminen pysyväksi. Sen suhteen varmasti tarvitaan vielä Suomessa paljon työtä ja muutosta, mutta ensimmäiset ämpärilliset vettä myllyyn on nyt kannettu. Lisäksi hallittu keräyskokeilu on lähdössä nyt käyntiin Orivedellä kiinteistöissä.

Myös muita muovien kierrätysjärjestelmiä kehitetään, kuten keskitettyjä automaattisia lajittelu- ja käsittelylaitoksia, jotka minimoivat kuljetukset.

– Meillä ja maailmalla kehitetään myös muovien kemiallista kierrätystä lisäämään ratkaisevasti kierrätysmuovien laatua ja markkinoita, Kärhä kertoo.

Mikä #Ämpäristöteko? 

#Ämpäristöteko-tempaus nostaa esiin muovinkierrätyksen tärkeyden ja kannustaa ihmisiä kierrättämään muovia myös arjessaan. Muovi on arvokas materiaali ja sen kierrättäminen on vastuullinen teko kestävän tulevaisuuden puolesta. Kotitalouksien pakkausmuovien kerääminen ja kierrättäminen yleistyy Suomessa koko ajan, mutta paljon on vielä tehtävää. Aloita sinäkin fiksu käytäntö! Lue lisää pakkausmuovien kierrättämisestä täältä.  

Kuluttaja voi tuoda #Ämpäristöteko-keräykseen kunkin vuoden määrittelyiden mukaisia rikkinäisiä kotitalouksien kovamuovisia tuotteita. Yleisimpiä ovat ämpärit, kastelukannut, pulkat, pakasterasiat jne. Vuonna 2022 kerätään kotitalouksien kovia muovituotteita, joiden materiaali on PE (polyeteeni) ja PP (polypropeeni). Käytöstä poistetut tuotteet saavat mahdollisuuksien mukaan uuden elämän uusiomuovituotteina tai hyötyenergiana.

#Ämpäristöteko-keräyksen ajankohdan, paikkakunnat, aikataulut, vinkit ja ohjeet löydät täältä.

Nyt tutkitaan muovia!

Videosarja tuo esiin muovialan asiantuntijoiden näkemyksiä paljon keskustelua herättävästä materiaalista sekä sen tulevaisuuden näkymistä.